Uitleg website en Digitaal vergrootglas
Deze website installeren als app op je telefoon

Deze website is ook beschikbaar als app zodat u alle informatie altijd bij u heeft. Met het Digitaal vergrootglas (werkt alleen met de app) kun je dan eenvoudig met iemand bekijken of vergroting en contrast helpen om te kunnen lezen.

Procedure installatie op Android

Zoek in de Play store naar Optelec. De app 'Hulp bij slechtziendheid' wordt dan getoond.

App Hulp bij slechtziendheid


Of gebruik deze link: download app uit Google Play

Procedure installatie op Apple/iPhone

Zoek in de Apple App Store naar Optelec. De app 'Hulp bij slechtziendheid' wordt dan getoond.

App Hulp bij slechtziendheid


Of gebruik deze link: download app uit Google Play



Hoe kun je de website gebruiken

Deze website en app (via Google en Apple appstores zoeken op 'Optelec') is voor zorgprofessionals maar ook voor anderen die willen weten wat er allemaal nog mogelijk is bij slechtziendheid of bij andere leesproblemen zoals Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Maar ook bij Reuma of motorische problemen zijn voorleeshulpmiddelen een uitkomst en is vaak vergoeding mogelijk.

Bij gebruik als app heeft u de informatie altijd bij de hand is en past alle informatie netjes in het scherm van de telefoon of tablet. Zie de tip 'Deze website installeren als app op je telefoon.'

Een handig onderdeel (dat alleen werkt bij gebruik van de app) is het Digitaal vergrootglas. Dit is een screening hulpmiddel om samen met iemand die slechter ziet te bekijken of vergroting en beter contrast helpen om toch nog te kunnen lezen. Zie de tip 'Gebruik van het Digitaal vergrootglas'.

Onder Hulpmiddelen staan de producten op categorie met daarbij een filmpje. Onder Activiteiten staan alle hulpmiddelen die je voor een specifieke activiteit kunt gebruiken. Ook is er informatie over de verschillende oogaandoeningen om te begrijpen wat iemand met die oogziekte ervaart. Handige tips staan onder Tips & Tricks.

Waarom is deze website belangrijk?

Slechtziendheid wordt vaak niet opgemerkt. Mensen doen bepaalde dingen gewoon niet meer. Zelfstandigheid en zelfredzaamheid nemen dan af. Zo is ongeveer 40% van de bewoners van een verzorgingshuis slechtziend. Gelukkig is er nog veel mogelijk met goede hulpmiddelen. Maar de slechtziendheid moet dan wel eerst geconstateerd worden.

Als een zorgprofessionals slechtziendheid vermoed kan een van onze optometristen aan huis komen om een oogonderzoek te doen en worden de vervolgstappen bepaald. We bekijken welke hulpmiddelen kunnen werken. Indien nodig doen we een vrijblijvende proefplaatsing. Ook helpen we bij vergoeding.

Zo krijgen mensen weer een deel van hun zelfstandigheid terug. En kunnen ze weer meedoen aan de maatschappij.

Gebruik van het Digitaal vergrootglas

Het onderdeel Digitaal vergrootglas laat zien wat de beperkingen van een vergrootglas zijn en wat de mogelijkheden van een digitaal vergrootglas zijn. Dit werkt alleen als je de app 'Hulp bij slechtziendheid' gebruikt, Vergroting en contrast van een normaal vergrootglas en een elektronisch vergrootglas worden gesimuleerd. Hiermee kun je testen wat vergroting en verbeterd contrast (in de digitale stand) voor iemand kan betekenen. Hiermee test je feitelijk of iemand slecht ziet en of diegene baat heeft bij een vergrotings en contrast verbeterend hulpmiddel. Om er makkelijker mee te kunnen werken wordt er daarom geen gebruik gemaakt van de camera functie maar van een voor simulatie met een ingestelde tekst. Dit is wat in de praktijk het beste bleek te werken.

Bij gebruik op een telefoon of tablet moet het scherm eerst gekanteld worden om deze functie te kunnen gebruiken.

  • Je start in de normale vergrootglas functie. Je ziet een tekst die lijkt op krantendruk qua grootte van de letters en een grijzige - niet contrastrijke - weergave zoals bij een krant. Met de + en - knop wordt de vergroting aangepast. Bij een grotere vergroting zie je dat er steeds minder tekst te zien is. Je moet dan gaan schuiven. Dit doe je door onder de tekst met je vingers heen en weer te schuiven.
  • Door op het Optelec logo te drukken ga je naar het digitale vergrootglas. Je ziet meteen dat de tekst contrastrijk is (zwarte letter met witte achtergrond). Dit leest een stuk prettiger. Met de + en - knop wordt de vergroting aangepast. Je blijft veel meer tekst zien dan bij het normale vergrootglas omdat het scherm van een digitaal vergrootglas groter is.
Digitaal vergrootglas wit op zwart
  • Druk op de contrast knop om tussen de 4 mogelijkheden te schakelen. Met het vergrootglas icoon ga je terug naar het normale vergrootglas.
Digitaal vergrootglas zwart op wit
Digitaal vergrootglas zwart op geel
Digitaal vergrootglas geel op zwart
  • Om deze functie te verlaten druk je op de pijl naar links die linksonder staat.

Oogonderzoek aan huis en proefplaatsing
Oogonderzoek en proefplaatsing

Niet iedereen kan of wil naar een oogarts of optometrist. En dat is ook niet nodig. Want wij kunnen 'aan huis' komen. Optelec werkt samen met Low Vision Totaal om u deze dienst te bieden. Een ervaren optometrist of low vision specialist komt bij u langs. En als er al medische gegevens zijn is het soms mogelijk om meteen naar hulpmiddelen te kijken.

Allereerst vindt er een telefonische pre-scan plaats. Hierin wordt bepaald of een onderzoek aan huis nodig/zinvol is.

Het onderzoek aan huis - welke kosteloos is - biedt een groot aantal voordelen:

  • Er hoeft niet gereisd te worden
  • Het onderzoek is in de vertrouwde omgeving
  • Favoriete lectuur of hobby artikelen zijn bij de hand
  • Huisgenoten of familieleden kunnen meekijken
  • We krijgen een goed inzicht in de leefsituatie. Bijvoorbeeld de afstand tot de televisie, de verlichtingssituatie, waar en wanneer de hulpmiddelen gebruikt gaan worden.

Een refractie en visusmeting zijn standaard onderdelen van het onderzoek. En er wordt geoefend met verschillende hulpmiddelen.

De volgende vragen worden besproken:

  • Wat wordt er verwacht van het hulpmiddel
  • Wat zijn de functionele behoeften
  • Welke activiteit: lezen, schrijven, handwerken, tv kijken, zelf lezen of voor laten lezen, foto's bekijken etc.
  • Waar wordt het hulpmiddel gebruikt: thuis, onderweg.

Voor vrijwel alle dagelijkse bezigheden zijn er hulpmiddelen die kunnen variëren van een eenvoudige handloep, speciale bril, elektronische loep tot voorleesapparatuur.

De hulpmiddelen kunnen vrijblijvend met een proefplaatsing geprobeerd worden.

Als er uit het onderzoek blijkt dat er hulpmiddelen zijn waar iemand baat bij heeft, dan is de volgende stap de levering en uitleg aan huis. De meeste hulpmiddelen worden via de zorgverzekeraar vergoed. Dit traject nemen we ook voor onze rekening.

Neem dan contact met ons op via het contactformulier, info@optelec.nl of bel 0886783513

Vergoeding hulpmiddelen
Hoe werkt de vergoeding van hulpmiddelen?

De meeste hulpmiddelen worden vanuit de basisverzekering vergoed. Het kan voorkomen dat als er meerdere varianten van een product zijn, alleen de goedkoopste adequate oplossing wordt vergoed.

Er zijn 10 groepen verzekeraars waaronder diverse verzekeringen en labels vallen. Optelec heeft een contract met alle verzekeraars.

Voorwaarde voor vergoeding is dat er sprake is van slechtziendheid, een reumatische of motorische aandoening of Niet Aangeboren Hersenletsel. Slechtziendheid kan door een oogarts of optometrist geconstateerd worden. Er moet een voorschrift komen waarop de medische gegevens staan en een uitleg waarom een hulpmiddel noodzakelijk is.

Het gaat dan om de aandoening, de hoogte van de leesvisus ofwel de nabijvisus van beide ogen gezamenlijk en welk hulpmiddel er nodig is. De leesvisus of nabijvisus is het zicht wat er nog is om iets op korte afstand te kunnen bekijken. Bij andere aandoeningen is het de behandelend (huis)arts die een voorschrift kan maken waarin de aard van de aandoening beschreven staat.

De regels voor vergoeding zijn niet eenduidig over alle verzekeraars en verschillen ook afhankelijk van het product waar het om gaat. Daarom is het goed om met ons contact te hebben.

Als er geen recente medische gegevens zijn of nog geen diagnose gesteld is maar een vermoeden van slechtziendheid, dan kan een van onze optometristen langskomen voor een diagnose en oogmeting. Soms wordt er dan doorverwezen naar een oogarts.

Tips voor in de keuken
Ga systematisch te werk

Net zoals in het hele huis geldt ook in de keuken dat het belangrijk is om systematisch te werk te gaan. En dat begint al met het doen van de boodschappen. Koop zo vaak mogelijk dezelfde producten, zodat u de verpakkingen kunt herkennen. Bij het opruimen van de boodschappen is het raadzaam om alles z’n eigen plekje te geven zodat u de boodschappen altijd terug kunt vinden. Geef ze eventueel een (braille)label of iets anders wat herkenbaar is.

Ook tijdens het koken is het fijn om steeds dezelfde structuur te houden. Zet bijvoorbeeld eerst alle ingrediënten en benodigdheden bij elkaar en zet ze terug op hun plek zodra ze gebruikt zijn. Zo blijft het aanrecht geordend en stoot u niet per ongeluk wat om.

Gebruik de juiste apparaten en hulpjes

Frietjes en bitterballen lusten we allemaal, maar dat hete frituurvet kan nogal eens voor problemen zorgen. Een alternatief hiervoor is een Airfryer. Dit is een frituur die niet met heet vet, maar met lucht frituurt. Dit is veiliger in gebruik, maar ook gezonder, makkelijker schoon te maken en geeft minder nare luchtjes af. Bovendien kun je er bijna alles mee maken, zelfs taarten en brood.

Een inductieplaat is een goed alternatief voor het bakken en braden. Veel veiliger en schoner dan koken op vuur. Daarnaast zijn er ook vele hulpmiddelen die het koken makkelijker kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan een sprekende weegschaal om ingrediënten af te meten, een vloeistofniveau-indicator om aan te geven wanneer het glas bijna vol is, en een anti-overkookplaatje om te voorkomen dat de pasta niet overkookt.

Markeer veelgebruikte knoppen en functies

De meeste keukenapparaten (Airfryer, magnetron, broodrooster, inductieplaat, oven etc.) beschikken over veel functionaliteiten en tijdsinstellingen en hebben daardoor erg veel knopjes die niet altijd even makkelijk uit elkaar te houden zijn.

Gebruik daarom markeringen (zoals markeerpuntjes, Tip-Ex of een stukje plakrubber) om de meest belangrijke knoppen en instellingen te markeren. Bijvoorbeeld om elke 20°C aan te geven, elke 5 minuten op de tijdsindicator, of de meest gebruikte instellingen voor de Airfryer. Op deze manier raakt u niet in de war door een enorme hoeveelheid knoppen , vindt u de juiste knop gemakkelijk terug en drukt u niet per ongeluk de verkeerde knop in.

Zorg voor genoeg contrast

Contrast zorgt voor betere zichtbaarheid. Dit kan ook in de keuken op allerlei manieren toegepast worden. Gebruik voor het snijden van kip een donkere snijplank en voor het snijden van boontjes een oranje snijplank. Glazen kunnen beter een opvallend kleurtje hebben dan doorzichtig zijn.

Hetzelfde geldt voor borden en onderzetters. Gebruik kleurrijke onderzetters en borden die contrasteren met de kleur van het gerecht. Zo ziet u nooit het laatste hapje over het hoofd.

Tips voor in huis
De juiste verlichting maakt het verschil

Als u slechtziend bent is goede verlichting belangrijk. En dat betekent voor iedereen wat anders. De één houdt van koel licht, een ander van warm licht, de één kan verblind raken door verkeerd gericht licht, terwijl een ander hier geen problemen mee hoeft te ondervinden. Het is dus belangrijk dat u zelf onderzoekt welke verlichting het beste voor u werkt en welke verlichting voor uw ogen het meest comfortabel is.

Denk aan de juiste lichtkleur en lichtsterkte. De juiste verlichting zorgt ervoor dat u uw omgeving beter kan zien. Voor sommige situaties en activiteiten is het handig om, naast de gewone kamerverlichting, ook te kijken naar extra, meer gerichte verlichting. Bijvoorbeeld voor het verlichten van het toetsenbord, de hobbytafel of de keuken.

Rommeltjes of juist belangrijk? Stop het in 'Het Krat!'

U kent het wel: de onbehandelde post ligt op het tafeltje naast de deur, de dingen die naar boven moeten liggen op de trap en de nog niet opgeruimde brieven en uw sleutels en mobiele telefoon liggen ergens op de eettafel. Iedereen heeft zo z’n plekken, maar zeker voor slechtzienden kan dit soms vervelend uitpakken. Belangrijke post kan kwijtraken, u kunt struikelen over de dingen die op de trap liggen en waar had u nou toch uw telefoon gelaten? Zorg er daarom voor dat u altijd gestructureerd te werk gaat.

Één manier om dit te doen is om dingen die u niet meteen kan opruimen of waar u nog iets mee moet doen te bewaren in een kratje of tas. Geef het een vast plek in elke kamer en neem ‘m mee als u naar een andere kamer of naar boven gaat. Zo heeft u uw belangrijke en nog te behandelen dingen altijd bij u, wordt het huis geen rommeltje en weet u precies waar alles is.

Maak goede afspraken met uw medebewoners

Als u met uw partner, gezin of andere bewoners samenwoont, is het belangrijk dat ook zij weten hoe ze met uw slechtziendheid om moeten gaan. Maak daarom goede afspraken en wees duidelijk naar elkaar. Voor ziende medebewoners is het misschien heel duidelijk waar de vla en waar de melk staat, maar voor een slechtziende kan het lastig zijn om dit onderscheid te maken.

Ook hier is structuur een belangrijk punt. Spreek met uw medebewoners een vaste plek af voor de boodschappen, schoenen en de koffiekopjes op tafel. Het is het prettigst als alles in huis een vaste plek heeft. Ook uw medebewoners zullen hier hun steentje moeten bijdragen.

Pas de inrichting van uw woning aan

Het is fijn om in een huis met mooie inrichting te wonen, maar voor slechtzienden is niet alles wat mooi is ook handig. Tere vazen, accessoires die stof aantrekken, meubels met scherpe hoeken en breekbare spullen kunnen voor ongelukken zorgen. Houdt hier rekening mee met de inrichting van uw huis. Koop bijvoorbeeld stevige vazen van plastic, accessoires in heldere en goed herkenbare kleuren, meubels met afgeronde hoeken en spullen die tegen een stootje (of val) kunnen.

Hiermee voorkomt u dat uw spullen kapot gaan en dat u zelf verwondingen oploopt. Denk ook goed na over de plek van meubels en accessoires in uw huis en laat lades en kastdeurtjes nooit zomaar open staan.

Tips voor persoonlijke verzorging
Zorg ook in de badkamer voor contrast en vergroting

Het is een thema dat altijd weer terug komt: contrast en vergroting. Ook in de badkamer zijn er een aantal manieren waarop contrast en vergroting u kunnen helpen. Als u een witte wastafel heeft, is het handig om tandpasta met een kleurtje of strepen te gebruiken. Dit is immers beter zichtbaar dan witte tandpasta. Ook een gekleurde tandenborstel is makkelijker terug te vinden.

In de badkamer zijn er nog veel meer situaties waar contrast een uitkomst is, bijvoorbeeld felgekleurde zeep, handdoeken, wasmand en ga zo maar door. Verder kan het handig zijn om een spiegel met vergroting te gebruiken. Dit maakt dagelijkse taken zoals scheren (bij voorkeur met een scheerapparaat om wondjes te voorkomen), opmaken, epileren en het gezicht reinigen een stuk gemakkelijker.

Organiseer uw kleding en schoenen

Staat deze broek wel bij dit vest? En horen deze schoenen wel bij elkaar? Misschien stelt u uzelf ook deze vragen als u zich aankleedt. Het kan namelijk weleens lastig zijn om de juiste kledingstukken met elkaar te matchen. Hang daarom uw kleding in de kast als stelletjes. Een broek met bijpassende blouse en trui hangen dan altijd samen, en u hoeft minder te zoeken.

Ook kunt u uw kleding uit elkaar houden door ze goed te labelen, bijvoorbeeld door een braillelabel, knoopjes in verschillende vormen, of veiligheidsspelden om aan te geven welke kleur het is. Zo kunt u uw kledingstukken uit elkaar houden en weet u precies welk kledingstuk u in de hand heeft. Schoenen kunt u per paar bij elkaar houden door ze met wasknijpers aan elkaar vast te maken. Sokken maakt u vast met een veiligheidsspeld of sokkenhouder voordat u ze in de was doet, zodat ze niet door de war gaan.

En eenmaal gewassen kunt u ze per kleur in (schoenen)dozen stoppen zodat ze op kleur geordend zijn. Een kleurendetector helpt bij het identificeren van kleuren, zodat u goede kleurencombinaties kunt maken.

Make-up mag!

Make-up is een heel precies werkje. Veel vrouwen vinden het lastig om elk oog precies hetzelfde op te maken, maar voor slechtziende dames is het een nog grotere uitdaging. Vraag eens een schoonheidsspecialiste of een goede vriendin om aan te geven wat u mooi staat en uit te leggen hoe u dat resultaat zelf kunt behalen.

Oefen de bewegingen van tevoren met alleen uw vinger en breng daarna pas de make-up aan. Als u steeds dezelfde look maakt (met hier en daar een kleine variatie), wordt het aanbrengen ook steeds makkelijker. Met neutrale kleuren vallen foutjes minder op en krijgt u een zachte uitstraling.

Voor wie het helemaal niet ziet zitten om zelf met make-up aan de slag te gaan kan permanente make-up ook een optie zijn. Denk bijvoorbeeld aan het laten verven van de wimpers (geen mascara meer nodig), het laten invullen van de wenkbrauwen (ook handig als u in het verleden iets te veel heeft geëpileerd), het invullen van de lippen (nooit meer gedoe met lippenstift) of het zetten van een permanente eyeliner (aan beide kanten altijd perfect symmetrisch).

Tips voor op pad gaan
Maak jezelf zichtbaar

Niet iedereen zal kunnen zien of weten dat u slechtziend bent. Het is daarom belangrijk om dit duidelijk te maken, zeker als u op pad bent en zich mengt in het verkeer, bijvoorbeeld wanneer u bij een druk kruispunt moet oversteken. Zorg er daarom voor dat u herkenbaar bent, bijvoorbeeld door een herkennings- of taststok te gebruiken.

Ook het dragen van een button “Ik ben slechtziend” of een slechtzienden plaatje voor op bijvoorbeeld de scootmobiel zorgt voor betere zichtbaarheid en herkenning. Zo weten medeweggebruikers dat u een visuele beperking heeft en kunnen zij hier rekening mee houden, bijvoorbeeld door u voorrang te geven en extra goed op te letten. Het is overigens verplicht om te stoppen voor iemand die een witte stok gebruikt.

Kies het juiste OV reisproduct

Vaak zult u zijn aangewezen op het openbaar vervoer als u op pad wilt gaan, zeker als het langere afstanden betreft. Veel vervoerders bieden reisproducten aan om het voor blinden en slechtzienden gemakkelijker te maken om met het OV te reizen. Zo is de NS-Business Card nu ook beschikbaar gemaakt voor mensen met een visuele beperking. Hiermee reist u op rekening en hoeft u dus pas achteraf te betalen. Dit voorkomt dat er bedragen worden afgeschreven als u per ongeluk verkeerd in- of uitcheckt. Ook met de OV-chip Plus kunt u op rekening reizen en hoeft u niet in- of uit te checken. U boekt telefonisch uw reis en kunt hier ook terecht voor extra hulp, zoals het laten voorlezen van uw factuur.

Sentire is een ander reisproduct dat is ontwikkeld voor slechtziende reizigers. Hiermee betaald u een lager instaptarief in de bus, tram en metro. Als er iets mis gaat, zijn de financiële gevolgen dus minder groot dan wanneer u het reguliere instaptarief zou betalen. Als u niet zelfstandig kunt reizen met het OV, kunt u gebruik maken van de OV Begeleiderskaart. U kunt dan een begeleider meenemen die kosteloos met u mee reist. De kaart staat op uw naam, waardoor verschillende begeleiders met u mee op pad kunnen. Voor meer informatie over deze reisproducten neemt u contact op met de vervoerder of de Oogvereniging.

Gebruik kleine bankbiljetten en pin contactloos

Bankbiljetten zijn te herkennen aan hun grootte. Hoe hoger het bedrag, hoe groter het biljet. Maar, als u maar één biljet in uw handen heeft, kunt u de grootte niet met andere biljetten vergelijken en is het lastig om in te schatten hoeveel geld u in uw hand heeft.

Kies daarom bij het ophalen van geld bij de bank of pinautomaat altijd voor gelijke biljetten, en dan het liefst van een laag bedrag. Zo weet u beter hoeveel geld u bij u heeft en zult u zich minder vaak vergissen.

Voor kleinere bedragen kunt u nu in steeds meer winkels ook contactloos betalen. U houdt uw betaalpas tegen de betaalautomaat aan en het bedrag wordt van uw rekening afgeschreven, zonder dat u uw pincode in hoeft te geven. Dat maakt betalen weer een stukje sneller en gemakkelijker. Voor bedragen boven de € 25,- moet u vaak wel uw pincode ingeven.